Domino's verhoogt minimumleeftijd maaltijdbezorgers naar 16

Gorinchem, 12 mei 2020 -  Domino’s verhoogt de minimumleeftijd van haar bezorgers naar 16 jaar. In april jl. paste Domino’s haar beleid al aan voor winkels in eigen beheer. Per 1 juni volgen ook de franchisewinkels dit voorbeeld. Het besluit van de pizzaketen past bij het advies van de arbeidsinspectie aan het kabinet om de leeftijdsgrens van maaltijdbezorgers te verhogen. Domino’s nam in de afgelopen jaren al tal van maatregelen om haar bezorgers veilig de weg op te laten gaan. Zo worden bezorgers per uur betaald en niet per rit, is het dragen van een helm verplicht en krijgen bezorgers (verkeers-) veiligheidstrainingen aangeboden. 

7 miljoen ritten

Maaltijdbezorger is een van de populairste bijbaantjes onder jongeren. Met de komst van de E-bike werd een baantje als bezorger ook interessant voor jongeren onder de 16 jaar. Bovendien groeit de bezorgmarkt enorm en zijn er veel bezorgers op de weg. Dit verklaart het aantal toegenomen ongelukken in 2019 waar een bezorger bij betrokken was. Domino’s alleen al bezorgt ruim 7 miljoen maaltijden per jaar. De meeste ritten vinden plaats tijdens de spits 17.00 uur en 20.00 uur. De kans dat een bezorger bij een ongeluk betrokken raakt, is groter.

Marianne Kemps van Domino’s vertelt: “Ieder ongeluk is er één teveel. Daarom moet je blijven kijken wat je kunt doen om de veiligheid te vergroten. Een 16 jarige bezorger heeft net wat meer inzicht en is zich meer bewust van de mogelijke risico’s in het verkeer. Hoe oud je ook bent, ons beleid is en blijft er op gericht de bewustwording van veilig rijgedrag te vergroten. Het geven van trainingen blijft daarom ontzettend belangrijk.”

Veilig Verkeer Nederland is blij met dit besluit. Woordvoerder Rob Stomphorst reageert: “Minderjarigen zijn niet geschikt om te werken als maaltijdbezorger. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland. Deskundigen onderschrijven dit en een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet jongeren onder de 16 jaar verbiedt om nog als maaltijdbezorger te werken. De arbeidsinspectie drong al eerder aan op zo’n verbod. Er is vaak sprake van zelfoverschatting omdat de hersenen van de minderjarigen nog niet voldoende zijn ontwikkeld om risico's in het verkeer in te schatten. Wanneer je minderjarigen op een elektrische fiets zet, dan komt er nog een extra belasting bij voor de jongeren. De e-bike is nieuw voor ze, en daarom is training erg belangrijk. We prijzen de ondernemingen zoals Domino’s die in hun bedrijfsvoering verkeersveiligheid hebben ingebouwd en regelmatig on- en offline trainingen verzorgen voor hun maaltijdbezorgers”. https://vvn.nl/nieuws/samen-aan-de-slag-voor-de-verkeersveiligheid-van-maaltijdbezorgers Domino’s paste het ’16 jarigenbeleid’ al toe binnen haar corporate winkels (40- totaal). Per 1 juni worden er in de franchisevestingen geen nieuwe 15 jarige medewerkers meer aangenomen.

Domino’s telt momenteel 295 vestigingen met ruim 9000 medewerkers. Het merendeel is 16 jaar of ouder. 1 op de tien medewerkers is 15 jaar. Domino’s behoudt graag deze medewerkers. Totdat de wet wordt gewijzigd mogen zij hun werk als bezorger uitvoeren en/of krijgen alternatief werk aangeboden.

Transitie

Het advies van de arbeidsinspectie is duidelijk; géén maaltijdbezorgers onder de 16 jaar. Er staat vanuit de overheid momenteel nog geen besluit en het is daarom nog onduidelijk of de wetgeving gaat veranderen. Desalniettemin past Domino’s haar beleid vast aan en hoopt dat branchegenoten dit voorbeeld zullen volgen.

Samenwerking NLVVM

Domino’s is lid van de NLVVM. De branchevereniging heeft in 2019 in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland een aantal afspraken gemaakt en gebundeld in een verklaring voor Verkeersveiligheid. De gedragsregels die hieruit zijn voortgekomen zijn:1. Ik rij rustig en houd me aan de verkeersregels2. Ik houd me aan de maximum snelheid3. Ik stop voor een rood licht en een zebrapad4. Ik kijk niet op mijn telefoon en bel niet tijdens het rijden.5. Ik draag een helm en doe hem vast

Over Domino's

Domino’s: wereld’s grootste pizza bezorg- en afhaalbedrijf.

Domino’s heeft wereldwijd ruim 18.000 vestigingen in meer dan 89 landen. De franchiseformule is sinds 1989 in Nederland gevestigd en heeft hier inmiddels meer dan 300 vestigingen. Als marktleider heeft Domino’s het grootste en meest geavanceerde delivery systeem, waardoor de koeriers jaarlijks zo’n 24 miljoen absoluut verse, warme en kwalitatief hoogstaande pizza’s bezorgen. Domino’s Pizza Nederland maakt sinds april 2006 deel uit van Domino’s Pizza Enterprises Ltd (DPE). DPE is in Australië beursgenoteerd en is de master franchisenemer voor het merk Domino’s Pizza in Australië, Nieuw-Zeeland, Monaco, Frankrijk, Japan, Duitsland, België, Nederland en Denemarken. Voor meer informatie, ga naar www.dominos.nl.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's