BESTEL ONLINE

20% minder productief door extreme warmte

Adriaan ter Braack- wetenschapsjournalist onderzocht hoe je het hoofd koel houdt deze zomer.

 

Gorinchem –  26 juli 2018

Met al weken tempraturen boven de 25 graden, bereikt de zomer vandaag en morgen haar hoogtepunt. Het KNMI voorspelt voor donderdag en vrijdag dat het kwik stijgt naar 38 graden. Uit onderzoek* blijkt dat mensen bij een tempratuur vanaf 25 graden 2% minder productief zijn. Bij 35 graden is dit zelfs 20%. Niet alleen zijn mensen door de warmte minder productief, ook het concentratievermogen neemt af. Afkoelen voorkomt uitdroging en oververhitting en zorgt er ook voor dat je productief en geconcentreerd blijft. Welke manier van afkoelen werkt nu het beste én waarom? Wetenschapper Adriaan ter Braack onderzocht het in samenwerking met Domino’s die deze zomer ijskoude Thick Shakes introduceert.

Luchtige kleding dragen en goed drinken zijn de bekende adviezen. Maar wat werkt nu het beste en vooral waarom? Adriaan Ter Braack vertelt: “door de warmte verwijden je bloedvaten om zo sneller af te koelen. Hierdoor verlies je meer vocht waardoor uitdroging op de loer ligt. Naast kans op uitdroging werkt je lichaam zo hard om af te koelen. Dat kost energie. Je wordt sneller futloos en verliest je concentratie.”

Houd Je Hoofd Koel Experiment
Adriaan onderzocht in opdracht van Domino’s wat de beste manieren zijn om daadwerkelijk af te koelen. Bekijk het experiment hier: https://youtu.be/EK1eSxBfWes In het ‘Houd je hoofd koel experiment’ ondergaat Adriaan zelf een aantal experimenten. Met zijn achtergrond als wetenschapsjournalist vertelt hij waarom de ene methode om af te koelen beter werkt dan de andere. Adriaan: “Afkoeling kun je op twee manieren benaderen. Een manier is door de omgeving te koelen, zoals het aanzetten van een ventilator.Door de wind voert je lichaam gemakkelijker de hitte af. Vergelijk het met een hete kop thee of soep waar je in blaast. Je handen en voeten afkoelen in een bakje met ijswater werkt snel en is effectief.  In je handen en voeten liggen de bloedvaten meer aan de oppervlakte. Hierdoor koel je snel af.”

Drinken met een rietje werkt het beste
In het laatste experiment, test Adriaan een aantal dranken zoals water, lauwe thee, een ijsje en een Thick Shake. Adriaan licht toe: “water kun je met deze warmte nooit genoeg drinken en van alcohol weten we dat het je lichaam uitdroogt. Toch hebben de verschillende dranken een ander effect op het lichaam. Een ijskoud drankje of een ijsje is natuurlijk gemakkelijk om snel te verkoelen. Wat goed werkt is om een ijskoud drankje door een rietje te drinken. Hierdoor komt namelijk het drankje direct tegen je gehemelte. Het velum, (tussen het harde en zachte stukje) staat in direct contact met je hersenen en als dat heel koud wordt, denken je hersenen dat je aan het afkoelen bent.”

 Thick Shakes 
Het experiment werd uitgevoerd vanwege de productlancering vanThick Shakes. Thick Shakes zijn gemaakt van echt roomijs en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Tyla Robinson, chef van Domino’s vertelt: “ik werd geïnspireerd door mijn collega’s uit Australië. Thick Shakes zijn daar inmiddels een bekend product. In Nederland is het een nieuw product. Het is namelijk géén milkshake en het is ook geen ijs. Hoewel het wel alle eigenschappen van ijs heeft. De Thick Shakes hebben een tempratuur van -14. Super koud en dus super lekker als tussendoortje of als dessert. Mijn favoriet is de ‘iced coffee’, maar de andere varianten zijn ook super lekker.”

Verkrijgbaarheid
Domino’s is het eerste merk in Nederland dat de Thick Shakes introduceert. In het afgelopen jaar testte Domino’s het nieuwe product in zes vestigingen; Amsterdam Bijlmerplein, Leiden Stationsweg, Eindhoven Woenselse Markt, Helmond, Groningen en Emmeloord. Vanaf augustus worden de Thick Shakes uitgerold naar de eerste 100 vestigingen. Eind september zijn de Thick Shakes verkrijgbaar in ruim 150 vestigingen.Thick Shakes zijn exclusief verkrijgbaar bij Domino’s. Meer informatie over verkrijgbaarheid van de Thick Shakes per vestiging is te vinden op https://www.dominos.nl/menu-dessert

Einde persbericht
Domino’s Pizza heeft wereldwijd ruim 15.000 vestigingen in meer dan 89 landen. De franchiseformule is sinds 1989 gevestigd in Nederland en heeft hier inmiddels 250 vestigingen. Als marktleider heeft Domino’s het grootste en meest geavanceerde delivery systeem, waardoor de koeriers jaarlijks in de Benelux zo’n 15 miljoen absoluut verse, warme en kwalitatief hoogstaande pizza’s bezorgen. Domino’s Pizza Nederland maakt sinds april 2006 deel uit van Domino’s Pizza Enterprises Ltd (DPE). DPE is in Australië beursgenoteerd en is de master franchisenemer voor het merk Domino’s Pizza in Australië, Nieuw Zeeland, Monaco, Frankrijk, Japan, Duitsland, België en Nederland. Voor meer informatie, ga naar www.dominos.nl.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie, beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marianne Kemps PR manager Domino’s NL & BE, 
marianne.kemps@dominos.nl of telefoonnummer 06 29 40 67 15

Bron: http://www.fight-entropy.com/2011/08/temperature-and-worker-output.html?m=1