Primeur voor pizzabezorgers in Enschede: beter zichtbaar in het donker door innovatie van studenten

Dit weekend gaat de klok een uur terug. Daarmee wordt het voor bezorgers van Domino’s, die meer dan 80% van hun bezorgritten in de avonduren afleggen, nog belangrijker om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Twee Domino’s vestigingen in Enschede starten daarom een test met Blinky: een innovatieve zichtbaarheidsoplossing, ontwikkeld door studenten. Dit interactieve verlichtingssysteem op de bezorgjas staat in contact met de fiets en maakt bezorgers nog beter zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers wanneer zij afslaan en remmen. De testperiode start op zaterdag 28 oktober en zal gedurende de wintermaanden lopen.

Domino's pilot zichtbaarheid op de weg

Zichtbaarheid van fietsers in het donker

Bijna alle fietsers (95%*) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. En hoewel slechts 10%* van alle fietskilometers worden afgelegd in het donker, vindt maar liefst 20%* van de ongevallen in het donker plaats. Goede zichtbaarheid in het donker is dus van groot belang voor de veiligheid in het verkeer.

Meer dan 80% van de bezorgritten in het donker

De bestellingen van Domino’s worden zoveel mogelijk op de elektrische fiets bezorgd. Dat is veilig en duurzaam. Manon Stoutjesdijk, PR specialist bij Domino’s Nederland, vertelt: ‘’In de wintermaanden worden meer dan 80% van onze bezorgritten afgelegd in het donker. Het heeft daarom onze hoogste prioriteit dat onze bezorgers zich veilig voelen én goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Daar treffen we al veel maatregelen voor, maar we kijken altijd hoe het nog beter kan. Zo zijn we in contact gekomen met het team achter Blinky.’’

Dominos_Blinky_Still4.jpg
  • jpg

Innovatieve zichtbaarheidsoplossing

Blinky is een concept dat is ontworpen door vijf studenten aan de Universiteit Twente. Het betreft een uniek verlichtingssysteem dat is bevestigd op de jas van de pizzabezorger. Zo is naast de gebruikelijke verlichting aan de voor- en achterzijde van de fiets, ook het rugoppervlak van de fietser duidelijk verlicht. Met behulp van een richtingsaanwijzer op de fiets kan de bezorger aangeven of hij/zij naar links of rechts gaat. Ook wanneer de bezorger remt, is dit zichtbaar op de rug. Dit maakt de fietser beter zichtbaar voor andere weggebruikers.

Dominos_Blinky_Still2.jpg
  • jpg

Uitgebreide test

Domino’s is de eerste partij in Nederland die gaat testen met dit unieke concept. Op zaterdag 28 oktober worden de eerste Blinky’s in gebruik genomen. Manon Stoutjesdijk vertelt: ‘’In de eerste week testen we vooral de praktische bruikbaarheid: werkt alles naar behoren? Moeten er nog kleine aanpassingen worden verricht? In de periode daarna draait het vooral om de beleving van de bezorgers: helpt het middel hen om nog beter zichtbaar te zijn in het verkeer? Hoe ervaren zij hun werkzaamheden in de wintermaanden met behulp van dit verlichtingssysteem? Hoe is hun gevoel van veiligheid? ‘’

Blinky is een zichtbaarheidsoplossing die wordt getest als aanvulling op de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen die Domino’s treft in het verkeer: het verplicht dragen van een fietshelm, het volgen van de gedragsregels van Veilig Verkeer Nederland en het doen van een verplichte online veiligheidstraining. Fietsen dienen in optimale conditie te zijn en voorzien van standaard fietsverlichting.

Dominos_Blinky_Still3.jpg
  • jpg
Logo Blinky.png
  • png
RGB_Blue_Type_International_Vert.jpg
  • jpg

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie:

Meer weten over deze pilot, Domino’s visie op veiligheid of Blinky? Neem dan contact op met Manon Stoutjesdijk, PR specialist bij Domino’s Nederland via:Manon.Stoutjesdijk@dominos.nl en/of 06 21 99 32 06


Over Blinky
Blinky is bedacht door vijf studenten aan de Universiteit Twente. Zij hebben deze innovatie ontwikkeld van project voor de Universiteit tot een heuse onderneming. Met Blinky streven zij ernaar de zichtbaarheid van fietsers in het donker te bevorderen en daarmee een bijdrage te leveren aan de veiligheid van weggebruikers. Meer informatie over deze innovatieve zichtbaarheidsoplossing is te vinden via: https://www.bikeblinky.com/

Over Domino's

Domino’s: wereld’s grootste pizza bezorg- en afhaalbedrijf.

Domino’s heeft wereldwijd ruim 20.000 vestigingen in meer dan 89 landen. De franchiseformule is sinds 1989 in Nederland gevestigd en heeft hier inmiddels meer dan 370 vestigingen. Als marktleider heeft Domino’s het grootste en meest geavanceerde delivery systeem, waardoor de koeriers jaarlijks zo’n 24 miljoen absoluut verse, warme en kwalitatief hoogstaande pizza’s bezorgen.

Domino’s Pizza Nederland maakt sinds april 2006 deel uit van Domino’s Pizza Enterprises Ltd (ASX: DMP). Met meer dan 8 verkochte pizza's per seconde en meer dan 3.800 winkels in 12 markten (Australië, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Singapore, Cambodja, Maleisië, Frankrijk, Japan, Duitsland, België, Luxemburg en Nederland) draait het bij Domino's Enterprises Ltd. om het leveren van 's werelds lekkerste en meest veelzijdige menu opties. Voor meer informatie, ga naar www.dominos.nl.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Domino's nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL