BESTEL ONLINE

Domino’s gereed om te starten met robotbezorging


 

Het is nog wachten tot de experimenteerwet op zelfrijdende voertuigen er door is, en dan kunnen we eindelijk starten met robotbezorging. De robot van moederbedrijf Starship is het eerste zelfrijdende bezorgvoertuig waarmee Domino’s vers bereidde pizza’s aan huis bezorgt. De robot is een voertuig op vier wielen met compartimenten om warme gerechten warm te houden, en gekoelde producten ijskoud te houden. De robot navigeert volledig zelfstandig vanuit één van onze winkels en kiest de beste route tot de opgegeven locatie. Speciale sensoren op de robot zorgen ervoor dat allerlei obstakels tijdens zijn rit worden vermeden. 

In maart 2017 kondigde Domino’s al aan voorbereidingen te treffen om de eerste zelfrijdende pizzabezorger in Nederland te laten rijden. In de maanden die daarop volgden, voerde Domino’s diverse gesprekken met gemeenten en de RDW. Het is een kwestie van enkele maanden en dan kan er daadwerkelijk gestart worden met robotbezorging. Een moment waar we enorm naar uit kijken. Zodra de exacte datum bekend is, zullen we dat natuurlijk communiceren.

 

 

Alvast de belangrijkste feiten op een rij:

  • De robot wordt ingezet in een straal van 500 meter tot 1 KM om de vestiging.
  • De robot rijdt enkel over het trottoir en rijdt maximaal 6 KM per uur.
  • 9 ingebouwde camera’s houden de omgeving continu in de gaten
  • De robot anticipeert op andere voetgangers en overig verkeer.
  • De robot staat altijd onder toezicht van de mens bijvoorbeeld tijdens het oversteken.
  • De robot is beveiligd tegen beschadigingen of diefstal.
  • Via een geluidssysteem kan de robot indien nodig met de omgeving communiceren.
  • Als de robot arriveert, meldt hij zich bij de klant via een sms. De sms bevat een link waarmee de bak van de robot geopend kan worden.

 

Een aantal veelgestelde vragen over onze bezorgrobot:

Heeft de robot een impact op de banen van bezorgers?

Zeker niet! Op dit moment zoeken wij zo’n 3000 nieuwe medewerkers uiteenlopend van bezorgers, pizzabakkers en andere teamleden.

Krijg ik dan geen koude pizza?

De robot zal in een kleine straal om een winkel rijden en de pizza binnen 30 minuten bezorgen, doordat de pizza's ook nog eens warm blijven in het compartiment zal je pizza goed warm worden bezorgd!

Hoe weet je zeker dat de bestelling bij de juiste persoon aankomt?

De ontvanger krijgt een bericht toegestuurd met een linkje. Op het moment dat de robot voor je deur staat en je opent de link, dan zal het compartiment met je pizza’s openen.

Is de robot veilig?

Absoluut! De robot zal rijden op loopsnelheid en enkel op voetgangerspaden. Het heeft geavanceerde sensoren dat mensen en obstakels detecteert.

Wat verandert er voor de consument?

Vrij weinig, de ontvanger krijgt een sms en zal zelf aan de deur de pizza’s in ontvangst mogen nemen. De prijs en kwaliteit van het product blijven ongewijzigd.

Hoe veel pizza’s kunnen er tegelijkertijd bezorgd worden?

De robot kan maximaal 8 pizza’s tegelijk vervoeren, er is ook voldoende ruimte voor bijgerechten, desserts en drankjes!

 

Meer weten over Domino’s en de bezorgrobot? Neem contact op met PR-manager Marianne Kemps (marianne.kemps@dominos.nl). Bekijk ook eens onze andere ontwikkelingen op het gebied van technologie.