BESTEL ONLINE

 

Domino’s gaat voor plasticvrije verpakkingen

We vinden het belangrijk om onze impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Daarom is 95% van onze verpakkingen al vrij van plastic. En daar zijn we trots op! Bij Domino’s zijn alleen onze Thick Shakebekers, Domino’s Crunchy Chicken Buckets, Ben & Jerry’s 100 ml. bekers en sauscups gemaakt van wegwerpplastic. Ons streven is om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame verpakkingsmaterialen. Daarom zijn ook onze Domino's Crunchy Chicken buckets per 1 oktober 2023 vrij van plastic.  

 Jouw pizzadoos mag gewoon bij het oud papier 

Onze pizzadozen zijn gemaakt van 100% karton, speciaal ontwikkeld om eten in te bewaren. De pizzadozen zijn volledig plasticvrij en bevatten géén plastic coating. Ze mogen gewoon bij het oud papier. Gooi wel eerst eventuele pizzarestanten in de groene bak!  

Ook goed om te weten:  

  • 65% van het karton dat we gebruiken voor onze pizzadozen is gemaakt van gerecycled karton. Alleen de binnenste laag van de pizzadoos bevat nieuw karton. Zo waarborgen we de voedselveiligheid. 
  • Onze verpakkingen zijn PFAS vrij (chemicaliën die je in veel voedselverpakkingen tegenkomt).

 

Plastic Soup Foundation donatie 

Vanaf 3 juli 2023 gaat de nieuwe Single Used Plastic-richtlijn (SUP) in. Dit betekent dat klanten van Domino’s vanaf deze datum een bijdrage betalen voor wegwerpplastic verpakkingen van eten en drinken. Het doel van de overheid is om het plastic zwerfafval dat in de zee en natuur terechtkomt tegen te gaan en hergebruik en recycling te stimuleren. Alleen onze Thick Shakebekers, de Domino’s Crunchy Chicken Buckets, Ben & Jerry’s 100 ml. bekers en sauscups bevatten nog wegwerpplastic. Voor deze verpakkingen vragen we vanaf juli* een wettelijke bijdrage per verpakking van 10 cent. Met die extra opbrengsten willen we iets goeds doen! Want ook wij willen een schoner milieu voor iedereen. Daarom doneren wij de extra opbrengsten aan de Plastic Soup Foundation. Op 5 december 2023 mochten we de eerste cheque uitreiken aan de Plastic Soup Foundation. We mochten hen het mooie bedrag van €100.000,- overhandigen, maar ons uiteindelijke doel is een donatie van €0,-. Dat betekent namelijk dat het menu van Domino’s volledig vrij is van wegwerpplastic.

Over de Plastic Soup Foundation 

De Plastic Soup Foundation is een milieuorganisatie die zich inzet om plastic in de natuur en met name in de zee tegen te gaan. World Clean Up Day is een van hun bekendste initiatieven. Tijdens deze internationale opruimdag deden in Nederland alleen al 41.000 deelnemers mee en waren er ruim 1500 opruimacties. 71% van al het afval was afkomstig van wegwerpplastic. Meer weten over de Plastic Soup Foundation? Klik hier. 

 

Veelgestelde vragen over verpakkingen van Domino’s

We snappen het als je nog vragen hebt over onze verpakkingsmaterialen of de nieuwe Single Use Plastic richtlijn. Onderstaand hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We helpen je graag verder.

Waarom vraagt Domino’s een extra bijdrage voor plastic verpakkingen?

Per 1 juli 2023 gelden in heel Nederland nieuwe maatregelen voor plastic verpakkingsmateriaal. Deze Single Use Plastic (SUP) wetgeving heeft als doel om de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen.

Op welke producten van Domino’s geldt de extra bijdrage?

Bij Domino’s geldt de SUP op de volgende productverpakkingen: de Thick Shakebekers, Domino’s Crunchy Chicken buckets, Ben & Jerry’s 100 ml. bekers en sauscups. Let op bestel je bijvoorbeeld Cinnastix? Dan geldt de SUP niet op de verpakking van de Cinnastix maar wél op het sausje wat erbij zit.  Voor alle verpakkingen, groot of klein hanteren dezelfde bijdrage van 10 cent.

De rest  van onze verpakkingen zoals onze pizzadozen mogen gewoon bij het oud papier en geldt er géén SUP bijdrage. We vinden het belangrijk om onze impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Daarom zijn vanaf 1 oktober 2023 ook Domino’s Crunchy Chicken buckets vrij van plastic.

Hoe hoog is de extra bijdrage voor plastic verpakkingen?

De wettelijke extra bijdrage die Domino’s Nederland rekent voor haar plastic verpakkingen is €0,10. Hiermee volgen we de richtlijnen omschreven in de SUP-wetgeving.

Wat doet Domino’s met de extra inkomsten naar aanleiding van deze extra bijdrage?

Wij willen een schone leefomgeving voor iedereen. Daarom doneren wij het bedrag dat wij ontvangen door deze SUP-wetgeving aan de Plastic Soup Foundation. Hierover volgt later meer informatie.

Gebruikt Domino’s veel plastic verpakkingsmateriaal?

Goed nieuws! 95% van onze verpakkingsmaterialen is helemaal vrij van plastic. Alleen onze Thick Shake bekers, Domino’s Crunchy Chicken buckets, Ben & Jerry’s 100 ml. bekers en sauscups bevatten plastic. Dit zijn dan ook de producten waarvoor we een wettelijke extra bijdrage vragen.

Moet ik ook extra betalen voor mijn pizzadoos?

Nee, onze pizzadozen zijn volledig plasticvrij en bevatten geen plastic coating. Lege pizzadozen mogen, wanneer je de eventuele restjes eten weggooit, gewoon bij het oud papier! Net als onze pizzadozen zijn ook onze andere verpakkingsmaterialen vrij van plastic (met uitzondering van Thick Shake bekers, Domino’s Crunchy Chicken buckets, Ben & Jerry’s 100 ml. bekers en sauscups).

Waarom vervangt Domino’s haar plastic producten niet door een herbruikbaar alternatief?

Op dit moment kijken we samen met onze leveranciers naar een herbruikbare alternatieven voor onze verpakkingen. We vinden het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Zodra we hier meer duidelijkheid over hebben, melden we dit op deze pagina.